Een vraag die we vaak krijgen… vooral nu de temperaturen eindelijk beginnen te stijgen! Veel mensen kennen merinowol als een warme laag die je beschermt tegen de winterkou. Wat minder bekend is, is dat merinowol ook perfect is voor warme dagen!
Er valt zoveel te zeggen over merinowol. Hoe dieper je er op ingaat en hoe meer je inzoomt op de wolvezel, hoe technischer het wordt. Hieronder proberen we zo eenvoudig mogelijk alle eigenschappen van deze geniale wolsoort voor je op te lijsten. Het wordt af en toe wat technisch, maar dat is noodzakelijk om de genialiteit ervan weer te geven… Het voelt ondertussen als een deeltje van onze missie, om mensen te overtuigen om het hele jaar door merino te dragen, zowel zomer als winter, vanwege de prachtige veelzijdigheid en bovenal natuurlijke eigenschappen!
100% natuurlijk
Eerst en vooral, wij houden ervan om een materiaal op de huid te dragen dat 100% natuurlijk is. Geen synthetische vezels, geen plastiek, geen schadelijke chemische stoffen en minder kans op jeuk en irritaties, maar elk seizoen lekker zachte merinowol op ons vel. Heerlijk.
Merinowol is isolerend, zowel tegen kou als tegen warmte.
Waarom koelt merinowol als het warm is? Merinowol kan je huid laten ademen. Dit komt door de geniale structuur van de merinovezels. De vezels van de merinowol bestaan – in verhouding tot hun totaal volume – tot 85% uit lucht. De fijne en golvende vezels liggen daarbij zo losjes op elkaar dat ertussen luchtkamers gevormd worden. Aangezien lucht een slechte warmtegeleider is, isoleert het uitstekend – zowel tegen kou als ook tegen warmte.
Natuurlijke airconditioning voor je lichaam
Ons menselijk lichaam bezit een natuurlijke airconditioning, nl. transpiratie. Bij warme omgevingstemperaturen of bij intensieve lichamelijke activiteit gaan we zweten. Merinowol kan deze lichaamseigen functie optimaal ondersteunen. Het werkt als een tweede huid, die de koelende werking versterkt. Enerzijds door de isolerende luchtkussens van de merinovezels, anderzijds door het hoge vochtabsorberende vermogen van de vezels.
De vezels van merinowol kunnen een derde van hun eigen gewicht in droge toestand aan vocht opnemen - bij kunstvezels ligt deze waarde onder 10%. Hun vochtmanagement is tot nu toe nog door geen enkele kunstmatig ontwikkelde textielvezel geëvenaard. Warme omgevingslucht zorgt ervoor dat het vocht dat binnenin de vezel is opgenomen aan de buitenkant van het kledingstuk verdampt. Voor het proces van het verdampen, hebben de watermoleculen energie nodig. Deze onttrekken ze aan de dichtstbijzijnde drager – de merinovezels dus – in de vorm van warmte. De vezels koelen af, met hen dan ook de huid en het eigen lichaam.
In vergelijking met katoen of synthetische vezels behoudt merinowol haar goede materiaaleigenschappen ook als het vochtig is. Anders dan een katoenen shirt plakt een merino shirt niet onprettig op de huid als het vochtig wordt. Daarbij ervaar je in een bezweet kledingstuk van merinowol ook geen onaangename rillingen.
Merino is geurbestendig en antibacterieel
Merinowol is geurbestendig omdat de natuurlijke vezels van de wol bacteriën die zweetgeur veroorzaken, afstoten en neutraliseren, waardoor je kleding fris blijft ruiken, zelfs op de warmste dagen of na intensieve fysieke inspanning.
De vezels van merinowol bestaan uit keratine en lanoline. Keratine is hetzelfde eiwit dat in menselijk haar en nagels zit en heeft de eigenschap om geuren te absorberen en vast te houden totdat het kledingstuk gewassen wordt, waardoor je langer fris blijft ruiken. Lanoline is een natuurlijk wasachtig vet dat antibacteriële eigenschappen heeft. Dit helpt om de groei van bacteriën die zweetgeur veroorzaken, te remmen.
De onaangename geur die we vaak na het zweten waarnemen aan onszelf en onze kledingstukken, ontstaat niet door het zweet zelf. Vers zweet is geurloos. Het begint pas te stinken, als de huidbacteriën beginnen het zweet in deeltjes uit elkaar te halen. Zweet is voor hen een voedingsbodem en ze vermeerderen zich heel graag op warme en vochtige plekken, bv. onder de oksels. Natuurlijk nestelen zweet en huidbacteriën zich ook in onze kledingstukken, zodat deze op een bepaald moment ook onprettig beginnen te ruiken. Bij kledingsstukken van merinowol is dat veel minder het geval.
Merinovezels beschikken over een geschubd oppervlak, en geen glad oppervlak zoals synthetische materialen. Daarop maken bacteriën geen kans. Bovendien nemen de vezels het vocht van het zweet zo snel op dat de bacteriën er helemaal niet aan toe komen het zweet af te breken. Het waterafstotende oppervlak staat niet toe dat er een vochtig klimaat ontstaat, wat de bacteriën nodig hebben voor hun groei.
En tenslotte beschikken de wolvezels over een bepaalde vezelproteïne (zoals elk dierlijk haar) – de keratine –, die de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de vieze geurtjes gewoon afbreekt. Merinowol heeft dus een natuurlijke antibacteriële werking en wel langdurig, want de werking houdt niet op. Deze geniale biologische functie kunnen zelfs de in kunstvezels verwerkte zilverionen, die de geurvorming moeten afremmen, niet evenaren. Maar dat is nog niet alles! Om deze werking te perfectioneren, beschikken merinovezels bovendien over een mechanisch zelfreinigend effect. De kern van de vezels bestaat uit twee verschillende typen cellen die verschillende hoeveelheden vocht kunnen opnemen. Bij het absorberen van vocht zwellen ze ongelijk sterk op. Daardoor ontstaat een constant wrijvingsproces waardoor de vezel zich telkens weer vanzelf reinigt.
Merino hoeft minder gewassen te worden, droogt snel en kreukt niet
Terwijl merinovezels binnen in hun vezels relatief grote hoeveelheden vocht kunnen opnemen, is hun vezeloppervlak water- en vuilafstotend. Want daar bedekt het wolvet lanoline de vezel. Bij het verwerken van de wol wordt weliswaar een groot deel daarvan eruit gewassen, de rest blijft echter in de vezels. Het wolvet werkt als een beschermend laagje. Vuil en geurtjes blijven aan het oppervlak van de vezels hangen en dringen er niet in. Lanoline kan bovendien pijnverzachtend werken bij reumatische gewrichtsklachten, daarom kiezen mensen met deze aandoening vaak voor wollen kleding. Door de sterke krulling van de vezels hebben waterdruppels slechts een klein aanvalsoppervlak en parelen ze er gemakkelijk af door de oppervlaktespanning. Dit werkt net zoals bij bepaalde planten die met fijne haartjes aan de oppervlakte zorgen dat de waterdruppels eraf glijden.
Wil je meer weten over de verzorging en wasvoorschriften van je merinowollen knits? Lees deze blogpost voor meer verzorgingstips!